Woordmachientje

Iedereen heeft als kind wel eens een rekenmachine op de kop gehouden en opgemerkt dat de cijfers letters kunnen voorstellen. Meestal deze:

mapping.png
In deze post mag het cijfer ‘0’ ook een D voorstellen. D, O, I, Z, E, S, L worden in het vervolg als d, o, i, z, e, s, l geschreven om alles wat makkelijker leesbaar te maken (heleboel in plaats van hELEbOEL).

Langste woorden

Je kan dan leuke woorden spellen zoals lol (707) of heleboel (73083734). Ongeveer 0.5% van alle woorden kunnen worden getypt op een rekenmachine. Uit het Groene Boekje (100.000 woorden) zijn het er bijvoorbeeld 447. Het langste woord dat geschreven kan worden op de rekenmachine is niet biologieles zoals vaak wordt beweerd, of zelfs gezelligheid (mag gezelligheidsgedoe?) maar geldigheidsgebied. Wellicht vind je geldigheidsgebied een beetje gek en hobbeldebobbel valsspelen maar bloedeloosheid en ideologieloos zijn toch zeker een verbetering, voor de 12 cijferige calculator althans.

Sommen

Wat natuurlijk echt leuk is zijn de sommen die je kan maken, waarbij een optelsom van 2 woorden een nieuw woord oplevert. Een bekende variant van zo’n sommetje is lol+lol = hihi, want 707+707 = 1414. In de Opperlandse taal- & letterkunde van Battus (Hugo Brandt Corstius) wordt dit fenomeen ook al onderzocht, maar hier worden slechts enkele betekenisloze sommetjes gegeven. Dat kan beter! Van de vorm woord+woord=woord zijn in het Groene Boekje 554 oplossingen. De oplossing met de langste woorden is doezelig+bosgod = bobbelig. Maar ja, probeer daar maar eens een verhaal bij te verzinnen.

Sommige zijn wel heel logisch:
leeggebloede = doodgebloede + leeg
gegooide + ooi = gelooide

Maar deze zijn toch aardig:
goddeloos + del = geldeloos
gebelgde + edels = bezielde
godloos + goedig = zieligs

Deze 554 oplossingen waren nog wel met de hand te beoordelen, maar we kunnen maar liefst 33 duizend oplossingen vinden van de vorm woord+woord+woord = woord, zoals:
god + god + doelloos = zielloos
deels + dode + bob = bezig
zozo + dosis + lesbo = bezig

gebied + heil + god = globe
deze + olie + gel = geil
doodgoed + deze + god = gezegde
ziezo + deze + les = blog

Een greep uit andere soorten sommen:
doezel = ezel * ooi
doezelig = (doddig+ezel) * ooi
zeebioloog = bioloog*dooi + zee
zielloos = zieligheid + heilloos – heiligheid

Hoe langer de sommen hoe meer je kan zeggen, zoals deze aardige kritiek:
Bobs+blog+idee + die+zooi+geheid = gedoe

Want dat is het zeker! Al deze betekenis betekent vooral dat er te veel oplossingen zijn. Meer regels maken dus! Hier een woordvierkant met calculatorwoorden, die ook nog eens optelbaar zijn:
h o e +
o d e +
e e d = leg

Er is nog veel meer mogelijk, maar dat laat ik over als een opdracht aan de lezer.

 

4 thoughts on “Woordmachientje

  1. Het is al lang sinds je laatste update! Ik ben benieuwd te horen over de nieuwe onnodig ingewikkelde dingen waar je mee bezig bent.

    Liked by 1 person

    1. Zeker waar, ben bezig met optimale strategiën voor Kolonisten van Catan en Lingo, priemgetal visualisaties, ambigrammen, meer canons natuurlijk en de wiskunde achter kralenkettingen. Dus een beetje ongefocused maar wel zeer actief!

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s